Xylino

Het eerste modulaire houtbouwproject van de Alliantie

Om het tekort aan woningen in Nederland op te kunnen lossen, moeten we simpelweg nieuwe woningen blijven bouwen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. De manier waarop we dat nu doen, is namelijk heel belastend voor het milieu. Materialen als staal en beton zorgen voor een enorme CO2 uitstoot, terwijl we juist als doelstelling hebben om dit te verlagen. Daarom hebben wij het zogenoemde Convenant Houtbouw getekend. Hierin staat dat we in 2025 20% van onze nieuwe woningen van hout bouwen.

De uitdaging

Toen de gemeente Almere een kavel vrijgaf waarop alleen op een duurzame manier gebouwd mocht worden, grepen we onze kans. Dit wordt de plek voor ons eerste modulaire houtbouwproject. Geen “simpele” houten huizen, maar gelijk een groot appartementencomplex. We gaan dus de hoogte in! En daar komen veel vragen bij kijken. Want hoe maken een houten appartementencomplex sterk, veilig en comfortabel? En kunnen we in de toekomst deze manier van bouwen op grote schaal toepassen?

De innovatie

We kwamen in contact met Koopmans, die ons hielp om Xylino te ontwikkelen. Samen met Sustainer en TBI-woonlab hebben zij een aanpasbare module bedacht, waardoor je met een soort bouwpakket heel snel een woning kunt plaatsen. Dit doen ze met behulp van high-tech ontwikkelingen, zodat ze met zo min mogelijk materiaal een lichte, maar ijzersterke constructie kunnen bouwen. Deze techniek biedt de perfecte basis voor ons allereerste modulaire houtbouwproject: Xylino, het Griekse woord voor “hout”.

Xylino wordt een appartementencomplex met 103 appartementen. Op de parkeerkelder en liftschacht na wordt alles van hout, bamboe en glas gemaakt. 

Het complex bestaat uit maar liefst 430 modulaire houten modules, die worden gemaakt door geWOONhout in Wehl. In deze fabriek, gebouwd door Koopmans Bouwgroep, worden de modules al helemaal klaargemaakt voor montage. Zelfs het leidingwerk wordt al voorbereid, zodat de woningen in een razend tempo op locatie in elkaar gezet kunnen worden. Ondanks de bijzondere vorm van het gebouw, kunnen we het gehele complex op deze manier toch in mum van tijd opbouwen.

Het produceren van staal en beton zorgt niet alleen voor een enorme CO2-uitstoot, maar er zijn ook veel grondstoffen nodig die steeds schaarser worden. Bij hout is dat anders. Voor deze grondstof doet de natuur al het werk. Ook is er (onder andere in Scandinavië) genoeg hout beschikbaar. Daarnaast neemt hout CO2 op, in plaats van dat het CO2 uitstoot.

Bouwen met hout is natuurlijk niet nieuw. Toch gaat het er heel anders aan toe dan vroeger. Nu gebruiken we innovaties als Laminated Vineer Lumber om onze woningen stevig, brandveilig, isolerend én geluidsdicht te maken. Zo bouwen we een appartementencomplex dat praktisch net zo sterk is als een betonnen gebouw, maar met meer dan 90% minder CO2-uitstoot.

De oplossing

Xylino staat er nog niet, maar op papier hebben we alles al uitgedacht. De verwachting is dat Xylino in het tweede kwartaal van 2024 wordt opgeleverd. Ook na de bouw blijven we onderzoek doen, bijvoorbeeld naar onderhoud, luchtkwaliteit en woongeluk.

Op dit moment is houtbouw nog niet goedkoop. Het kost zo’n 10 tot 15 procent meer dan bouwen met beton of staal. Dat komt niet zozeer door het materiaal, maar vooral omdat het zo’n nieuwe ontwikkeling is. Er zijn daardoor nog niet veel partijen die goede concepten op de markt hebben gebracht. Toch komen er steeds meer concepten bij, waardoor de concurrentie onder aanbieders stijgt. Dit kan ervoor zorgen dat houtbouw steeds betaalbaarder wordt, waardoor het voor ons in de toekomst mogelijk wordt om het op grote schaal in te zetten.

Dit project doen we samen met:

Bekijk meer innovaties

Zelf een innovatief idee?